(artykuł w redakcji Oskara Razakowskiego)
W noworocznym klimacie klasa 5B zorganizowała Dzień Zdrowego Odżywiania. Na godzinie wychowawczej Weronika, Nicola i Kamil zaprezentowali referat o zdrowym odżywianiu i jego wpływie na funkcjonowanie człowieka. Następnie grupy (już wcześniej zaplanowane) przystąpiły do przygotowywania wyznaczonych potraw.
Dzień Zdrowego Odżywiania w klasie 5B został przeprowadzony w przemyślany sposób. Na początku pani poprosiła wyznaczonych uczniów o zaprezentowanie referatu wraz z ciekawostkami. Kiedy już przekazali reszcie klasy wiele informacji, zaczęli zadawać pytania, aby sprawdzić, ile klasa zapamiętała.
Następnym punktem programu zdrowego dnia było przygotowanie różnych potraw, poprzedzone – rzecz jasna – dokładnym myciem rąk.
- Grupa pierwsza- zdrowe kanapki
- Grupa druga- sałatka warzywna
- Grupa trzecia- zdrowy deser
- Grupa czwarta- sałatka owocowa.
Przygotowywanie potraw było interesującym zajęciem, ale najlepszy był moment, kiedy wszyscy mogli degustować potrawy przygotowane przez inne grupy.
Moim zdaniem wszyscy starali się, by ich dania smakowały jak najlepiej i były jak najzdrowsze. I to się udało – potrawy wyglądały apetycznie, a do tego były smaczne i zdrowe.
Red: Oskar Razakowski,5b